Dames 1 uit tegen DeVoKo DS1

Geplaatst op 31 oktober 2017
Categorie: Nieuws

VoV, 29-10-2017. 11:50 uur. Bij de Twentse klassieker in Denekamp in de Eerste Divisie A tussen TiMaX / DeVoKo en Krekkers waren de voortekenen, gezien de stand op de ranglijst, in het voordeel van de bezoekers uit Maria Parochie. Zij stonden derde (4-15) terwijl de thuisploeg met 4-7 op de negende plaats op de ranglijst terug te vinden was. Krekkers verdedigde een ongeslagen status en kon bij een ruime zege koploper worden, omdat de nummers één en twee een vrije middag hadden.

DeVoKo moest zien puntjes te sprokkelen tegen een in cijfers sterkere tegenstander, de ervaring eerder op eigen veld tegen Dynamo Tubbergen leerde dat ieder team weleens een goede en een slechte dag heeft en als dat dan aan twee verschillende kanten samenvalt,  en voor DeVoKo de goede kante van het net van toepassing is, zou het zomaar een echte wedstrijd kunnen worden.

Omdat de eerder door ons bezochte wedstrijd Set-Up vs Rivo een onverwachte vijfsetter werd, moesten we de eerste set in Denekamp missen. Kenners vertelden ons dat het tot pakweg 10-10 gelijk op was gegaan, dat Krekkers vervolgens een gaatje van een handvol punten of iets meer had geslagen, dat DeVoKo een goede inhaalrace bijna met een succes had kunnen afsluiten door bijna de gelijke stand op de borden te krijgen en dat Krekkers vervolgens toch nog ruim de winst pakte. Bij 19-24 kwamen we de zaal in,  juist op tijd om het laatste puntje voor de 19-25 nog gescoord zien worden.

Er was nog net even tijd om in het tribuneblaadje te lezen dat spelverdeelster Fleur Blokhuis aankondigde dat haar ploeg natuurlijk weer hun best ging doen voor het beste resultaat, dat de hele ploeg fit en uitgerust was na de vakantie en dat het (met een smiley erbij) zeker goed zou gaan komen. Naar we van Krekkers ‘insiders’ begrepen waren de bezoekers toch wel een beetje beverig geweest voor hun bezoek aan de Dorper Esch.

Daarvan was echter in de tweede set niets te merken, al helemaal niet bij Eline Goossen en de speelsters die na haar eerste opslag de 0-5 op het scorebord sloegen. Jette Blokhuis scoorde tegen, de driepunter van Krekkers met Karen Tenhage aan de opslaglijn maakte er 1-8 van, Amke Blokhuis scoorde tegen en vervolgens serveerde Marèll Oude Avenhuis de gasten naar 3-12. De beverigheid in de passing zat tot dan aan de andere kant van het net.

Toch herstelde DeVoKo zich knap, zich van de stand op het scorebord niets aantrekkend. Laura Behrens blokkeerde de 4-12 op de borden en serveerde vervolgens twee aces. Toen Britt Roeleveld het derde blokpunt van de set liet noteren voor DeVoKo was het alsof de Krekkers aanvalsters het scoren verleerd waren. En met een set up naar niemand, waarmee het 8-12 werd,  was het voor trainer coach Gertjan ter Harmsel mooi geweest. Hij haalde zijn ploeg naar de kant.

Eline Goossen had de boodschap begrepen (8-13), daarna pakte Britt Roeleveld twee puntjes mee (10-13) en had DeVoKo een 3-12 achterstand tot overbrugbaar verschil van drie punten bij 10-13 terug kunnen brengen. Het verschil bleef het verschil, sterker nog na 12-16 ging de thuisploeg drie keer achter elkaar serverend en aanvallend de fout in. (12-19). Diagonaal Marèll Oude Avehuis en Thirza Wesselink zetten hun stempel op de finale van de set. Na de 13-19 scoorde Marèll twee aces, Thirza deed het blokkerend en aanvallend via een ‘dankjewel’ bal op mid. Na de 13-24 scoorden beide teams nog één keer.

De kille cijfers van de tweede set: Aanval 3/12, blok 3/3, aces 3/3 en foutenlast 7/5.

We zeiden al dat Eline Goossen de aanwijzing van haar trainer in de time out van de tweede set goed begrepen had, in de derde zal er wel zoiets gezegd zijn van ‘veel servedruk op de DeVoKo passlijn uitoefenen’. En daar begon Eline dan ook maar meteen mee. En dat hield ze vol tot aan de 0-12 stand. Toen pas kon een blok van Merle Roetenberg en Maud Oude Luttikhuis de serie breken. Voor de statistieken, bij 1-14 had DeVoKo al acht keer voor Krekkers gescoorde en andersom was dat nul keer.

De set was duidelijk verloren, de winst was aan de Krekkers kant van het net uit alles af te lezen.  De dames hielden er veel plezier in, bij DeVoKo worstelde en worstelde men, met zichzelf en af en toe met de bal en het wilde maar niet lukken om vriendjes met de Mikasa te worden. Krekkers sloeg zich met een big smile eerst naar 5-19, toen naar 6-20 en vervolgens naar 7-25. Dat Eline Goossen zich de woorden van Gertjan ter Harmsel stevig in de oren had geknoopt bleek wel uit het feit dat ze na 6-19 nog vier scores voor haar rekening nam.

De kille cijfers van de derde set: Aanval 3/10, blok 1/2, aces 2/3 en foutenlast 10/1.

Okay, de wedstrijd was verloren, maar dat wilde niet zeggen dat er geen eer meer te behalen was. Want ook DeVoKo wist dat Krekkers een beetje veel aan het ‘vierde set syndroom’ leed. Volgens het medische volleybal handboek betekent dat zoiets van ‘de ploeg heeft moeite met het winnen van een vierde set, na en 3-0 of 2-1 voorsprong.’ Alleen winnen van die doorgang is de medicijn ertegen. Dit syndroom uitte zich eerder tegen WSV, Dash, VC Zwolle 2 en Tjoba, dus in alle voorafgaande wedstrijden.

DeVoKo begon aan de set met een ace van Merle Roetenberg, waarop een Krekkers aanval in het net belandde.  Lekker begin!  Met scores van onder andere Jenne Morsink, Laura Berends en Britt Roeleveld bleef de ploeg van Paul op de Weegh en Rob Heinink tot 8-6 voor, de serve serie van Ella Hazekamp (één ace) en de snelle midaanval score van Thirza Hesselink draaiden de stand naar het voordeel van Krekkers bij 8-10.

Op de side out gingen de teams via 10-12 naar 13-15, bij 15-16 pakte DeVoKo een puntje op eigen serve en bij 17-17 waren ze voor heel even naast hun gasten. Krekkers sloeg zich meteen naar 17-20, kreeg echter via de opslagen van Fleur Blokhuis en Merle Roetenberg twee mini series tegen waarmee de stand op 23-20 kwam. Alsof Amke Blokhuis met haar heipaal voor die stand de time out knop van Krekkers had geraakt, zo snel haalde Gertjan ter Harmsel zijn ploeg naar de zijlijn. Het syndroom stak zijn kop op!

Maar niet met succes, Marèll Oude Avenhuis scoorde 23-22, DeVoKo ging aanvallend in de fout voor 23-23, maar kwam op setpoint na een rake klap van Laura Berends. Marèll Oude Avenhuis scoorde de gelijkmaker en vervolgens de 24-25 en daarna de 24-26. En daarmee was de 0-4 winst binnen.

De cijfers van de set: Aanval 13/14, blok 3/0, aces 2/3, foutenlast 9/6.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.